Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ


Στις δύο τελευταίες συναντήσεις του καφέ, στην καφετέρια ΟΜΕΡΤΑ κεράσαμε ένα νηστίσιμο γλυκό και λικέρ αρμπαρόριζας.
Υποσχεθήκαμε να βάλουμε τις συνταγές, οι οποίες και ακολουθούν, από το ιστολόγιο ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ




Πάντοτε έφτιαχνα ζελέ στην νηστεία και άρεσε σε όλους. Γενικά το ζελέ είναι ξεχασμένο. Υπάρχει μια πλειάδα συνταγών για γλυκά και παγωτά, τόσο πεντανόστιμα ώστε το ζελέ έπεσε σε λήθη. Παρόλα αυτά περιέχει συστατικά που βοηθούν τις αρθρώσεις όταν αρχίζουν και διαβρώνονται, καθώς και την ενδυνάμωση των μαλλιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συχνά στην διατροφή μας.

Κάποτε έφτιαξα ζελέ φράουλα στην γιορτή της μητέρας και σκέφθηκα να το εμπλουτίσω λίγο και με κάτι άλλο. Είμαι λάτρης της σαντιγί και μ' αρέσει η γεύση της φυτικής σαντιγί σε κονσέρβα. Στην περίπτωσή μας όμως κάθε φυτική σαντιγί, κονσέρβα ή σκόνη, αναμεμειγμένη με νερό και όχι με γάλα, είναι εξίσου καλή.


Έφτιαξα λοιπόν το ζελέ μου κανονικά, το έβαλα σε μια πιατέλα σε σχήμα καρδιάς και...στο ψυγείο.

Μόλις ετοιμάστηκε, χτύπησα την σαντιγί από την κονσέρβα με λίγο νερό, μία με δύο κουταλιές ζάχαρη και λίγο λικέρ.

Την ποσότητα νερού την κανονίζετε ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε την σαντιγί. Την ζάχαρη επίσης την ρυθμίζετε σύμφωνα με την γεύση. Δεν έχω μέτρο σε αυτά.


Άλειψα με σαντιγί την επάνω επιφάνεια του γλυκού, χωρίς να το βγάλω απ' τη γυάλινη πιατέλα. Δεν είχα φόρμα γλυκού σε σχήμα καρδιάς. Αν έχετε, τότε βγάζετε το γλυκό από την φόρμα και αλείφετε από πάνω.


Επειδή τα παιδιά ξετρελαίνονται με τα χρωματιστά ζαχαρένια πραγματάκια, από πάνω έριξα χρωματιστή τρούφα.

Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η γεύση μας ξετρέλανε. Την ίδια σαντιγί βάζω και στις φράουλες και τους αλλάζει γεύση.

Το γλυκό αυτό, αν προτιμάτε, το μοιράζετε και σε ποτηράκια με το γαρνίρισμα της σαντιγί με της τρούφας από πάνω.


Είναι απόλαυση.
  





Λικέρ αρμπαρόριζας: Χωνευτικό, ιδανικό για μετά το φαγητό. 

Γίνεται στην στιγμή. 
Ιδανικό όταν έχουμε κόσμο.

Υλικά: 


1,5 λίτρο κρασί


600 γρ. ζάχαρη


30-40 φύλλα αρμπαρόριζας



Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το κρασί σε κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να αφρίζει (λίγο πριν φτάσει σε σημείο βρασμού) ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει (2-3 λεπτά ακόμα).

Μόλις λειώσει η ζάχαρη και αφρίσει το μίγμα, το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την αρμπαρόριζα.

Το αφήνουμε να κρυώσει, στραγγίζουμε, το βάζουμε στα μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Η αρχική συνταγή ανέφερε κόκκινο ή ροζέ κρασί. Κάποιοι προτίμησαν ρετσίνα σε αναλογία 1 λίτρο ρετσίνα με 500 γρ. ζάχαρη. Άλλοι έβαλαν αρετσίνωτο λευκό κρασί.

Προσωπικά το προτιμώ με κόκκινο ή ροζέ. Σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε να το βάλουμε στο ψυγείο. Σερβίρεται με πάγο ή χωρίς. Διατηρείται αρκετό καιρό εντός ή εκτός ψυγείου.



Πηγή: Οδηγίες από τον Θεόφιλο, στην Πελίτι Τοπική Ομάδα Κοζάνης.

Ευχαριστούμε και την Ντίνα Μαρκούτη για το βίντεο με τις οδηγίες.